5 dingen die je niet meer moet doen op Facebook

Facebook is de populairste, grootste en wat al niet meer onder de social media sites. Maar als gevolg van die populariteit zie je ook steeds meer types die hun “15 minutes of fame” zoeken, of Facebook willen gebruiken om hun dubieuze producten te slijten.

Nu is er natuurlijk niet een wet die op dit gebied voorschrijft wat wel of niet mag, maar toch zijn er een aantal punten die je “verdacht” maken. Of beter gezegd: 10 dingen die je gewoon niet moet doen op Facebook.

1. Het lukraak taggen van mensen in allerlei foto’s

Er is niets mis met het taggen van vrienden (of jezelf) in foto’s en daar eens goed om te lachen. Zeker als je het binnen je vriendengroep houdt. Maar de mensen waar ik het hier over heb, plaatsen foto’s en taggen vervolgens zo veel mogelijk mensen in de hoop om veel likes te verzamelen. Naar verluid is dit ook een veel gebruikte methode van spammers, dus wees er een beetje voorzichtig mee.

2. Liken van je eigen posts

Je hebt net de zoveelste foto van een schattige kat of een lieve baby geplaatst (wat op zich al niet meer hoeft) en vervolgens klik je zelf ook nog eens op de like knop. Waarom iemand dat zou doen is mij een raadsel: je hebt de foto zelf geplaatst en kent hem dus al! Spammers (of Facebook goeroes) gebruiken deze methode vaak. Door een post te liken komt hij nogmaals voorbij op je startpagina. Resultaat: tweemaal kans dat jij de post ziet en denkt hier iets mee te kunnen of moeten.

3. Uitnodigingen om aan een spelletje mee te doen

Het is al erg genoeg om elke dag te zien dat je een spelletje als Farmville of CandyCrush speelt, maar het wordt pas erg als je mij tig-keer uitnodigt om ook het spel te gaan spelen. Helemaal zielig als je dat doet omdat je anders niet verder kunt in een level… niet doen. Het is slechts een goed doordachte marketingtruc.

4.Vrienden voorstellen

Je bent geen beroepskoppelaar en ik zoek zelf mijn vrienden wel op Facebook. Het is daarnaast ook nog een methode die spammers (of van die mlm types) gebruiken om hun netwerk uit te breiden.

5. Te veel Like-Buttons op je website of blog

Soms kom je een interessante post tegen, maar op het moment dat je doorklikt zakt de moed je in de schoenen door het aantal like-buttons die je ziet. Het is waarschijnlijk dat de beheer van de website of het blog heel graag wil dat jij zijn post liked. Om het je makkelijk te maken worden staan er zoveel knoppen dat je alleen maar op de linker muisknop hoeft te drukken. Helemaal verdacht wordt het als je ook nog eens getrakteerd wordt op felle, knipperende advertenties en video’s zonder stopknop. Typisch gevalletje spam.

En hoe moet het dan wel (met dank aan Dashburst voor een gedeelde irritatie):

likable

Zo moet het

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s