Taaltrainers die moeite hebben met solliciteren?

solliciterenDe afgelopen maanden krijg ik ontzettend veel open sollicitaties binnen van taaltrainers of docenten. En hoewel ze allemaal aangeven graag voor ons te willen werken als professionele taal- of communicatietrainer, blijkt solliciteren niet hun sterkste punt. Toegegeven: taaltechnisch klopt het allemaal. Maar jezelf verkopen is voor de meeste trainers of docenten toch moeilijk. Hoe pak je dat nu aan?

 “Geachte heer, geachte mevrouw, 

Met interesse heb ik uw website bekeken en ik wil middels deze e-mail graag bij uw organisatie solliciteren als NT2 docent.

In de bijlage treft u mijn motivatie en CV aan. 

Met vriendelijke groet”

Het bovenstaande is een benadering die ik in de meeste open sollicitaties terug zie. Vaak betreft het hier trainers die zich als freelancer/ZZP’er aanbieden. In de praktijk komt het er op neer dat ik deze mensen een e-mail terugstuur waarin ik ze bedank voor de interesse maar op dit moment geen vacature heb. In sommige gevallen werp ik snel een blik op de CV, maar de motivaties lees ik niet. In sommige gevallen gaat er dus een fantastische trainer aan onze neus voorbij, die we ook nog wel van werk hadden kunnen voorzien. Dubbel jammer dus.

Hier een aantal tips hoe mijn aandacht wel getrokken wordt:

 • Weet waar je solliciteert.

  Wij zijn een organisatie die professionele taaltrainingen op de zakelijke markt aanbieden. Dit wil niet zeggen dat iemand die 15 jaar voor de klas heeft gestaan geen geschikte trainer zou kunnen zijn! Maar houd hiermee rekening als je solliciteert.

 • Voeg de motivatie nooit, maar dan ook nooit, in de bijlage toe.

  Wat is de meerwaarde van een aparte bijlage? Je kunt in een e-mail gewoon je motivatie kwijt! Maak het gemakkelijk en houd de regels aan van het schrijven van e-mails. Geef kort maar krachtig weer welke meerwaarde je hebt te bieden, welke ervaring je hebt en waarom wij jou moeten inhuren. Kort door de bocht: als je dit zelf niet kunt, hoe leer jij je deelnemers dan hoe ze moeten communiceren?

 • Stel je CV zo op dat duidelijk is wat je kan en welke meerwaarde je biedt.

  Natuurlijk is het goed om te weten welke opdrachtgevers je hebt (gehad) en inzicht te geven in je arbeidsverleden. Interessanter is het om te weten wat je daar hebt gepresteerd. Welke soort(en) trainingen heb je verzorgd en wat was hiervan het resultaat? Geef aan wat je specialisaties zijn: financieel, schrijftrainingen, NT2, etc.

 • Weet wie er verantwoordelijk is binnen het bedrijf.

  Niets is zo makkelijk om uit te vinden wie er binnen een organisatie verantwoordelijk is voor het aannemen van trainers. Zie het volgende punt.

 • Wees niet bang en bel.

  Het helpt echt om van te voren te bellen. Vraag wie er verantwoordelijk is en vraag of deze persoon beschikbaar is. Is hij/zij dat niet, dan kun je naar zijn/haar e-mailadres vragen. Krijg je de persoon wel te spreken, vraag dan welke soort trainers zij inzetten en/of over welke capaciteiten de trainers moeten beschikken. Dit levert ongetwijfeld een antwoord op, waar je op in kunt spelen. En het mooiste is: je weet of het zinvol is te solliciteren.

  Heb je al gesolliciteerd? Bel gerust eens op om te vragen wat de status is en of er mogelijkheden zijn (nu of in de toekomst).

 • Wordt niet kwaad.

  Het komt tegenwoordig gewoon voor dat er organisaties geen vacatures open hebben staan. Een open sollicitatie is een gok van jouw kant. Het kan zijn dat je geen antwoord krijgt of dat je een standaard afwijzing krijgt. Je zou trainers de kost moeten geven die na een week of twee kwaad opbellen met de mededeling dat ze nog niets hebben gehoord, of dat ze vinden dat ze wel gekwalificeerd zijn. Misschien lucht het op, maar de kans dat je op een gesprek wordt uitgenodigd zal in de meeste gevallen nihil zijn.

 • Geef niet op.

  Ook al is het duidelijk dat het werk niet voor het opscheppen ligt, voor goede trainers zijn er nog steeds trainingen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s