Een succesvolle coach moet klikken en verkopen

In tijden waarin de banen niet voor het opscheppen liggen doen veel mensen een poging om als zelfstandige een boterham te verdienen, of in ieder geval iets proberen bij te verdienen. Niets mis mee en voor sommigen blijkt dit zelfs een zeer succesvolle oplossing. Maar wat maakt nu dat je als zzp’er succes hebt?

De laatste tijd wordt ik steeds vaker benadert door mensen uit mijn netwerk die de sprong wagen als coach. Nu is coaching sowieso iets wat de laatste jaren erg is opgekomen en dus ook niet een verkeerde keuze. Zeker als je een expert bent op jouw vakgebied en dit kunt koppelen aan een aantal jaren praktijkervaring, dan heb je in principe een toegevoegde waarde. Als je hieraan ook nog een goede methode kunt koppelen dan kun je op een goede manier en met een gerust hart de sprong wagen. Toch? Maar is ervaring,een goed track record en een methode voldoende om succesvol te zijn als zzp coach?

Onlangs had ik hierover een gesprek met een succesvolle coach en zijn stelling was de volgende: 70% van het effect van een coachingstraject wordt bepaald door de klik die de coach heeft met zijn cliënt. Als de coach vervolgens gelooft in zijn eigen methode, dan kun je hier nog 10% bij optellen. Dus, naast een goede methode en kennis van zaken, het kunnen opbouwen van een relatie met je cliënt bepaalt uiteindelijk het succes van jou als coach. Maar wat ben je als coach zonder opdrachten?

Daarnaast moet je als coach natuurlijk zorgen voor voldoende opdrachten. Een simpel rekensommetje eigenlijk: wat heb je nodig, wat is je uurtarief en dus hoeveel uur moet je aan het werk? Je moet dus in staat zijn om genoeg opdrachten te genereren om in je levensonderhoud te voorzien. En hier gaat het schoentje vaak wringen. Je bent een expert, je kunt een goede relatie opbouwen, maar hoe goed ben je in het binnenhalen van opdrachten?

Denk je er over om als coach aan de slag te gaan, vergeet dan niet dat naast het feitelijke coachen je ook als ondernemer en verkoper aan de slag moet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s